Miljöpennor

Vad är en miljöpenna? Ja det finns flera svar på denna fråga. Det som brukar benämnas som miljöpennor är de som är tillverkade av trä, återvunnen plast eller kartong, bambu, halm, papper med mera. Du kan både få bläck och blyerts som miljöpennor. 

Det finns många olika pennor att välja mellan om man vill värna om miljön. Framförallt många av olika återvunna material. Vilken typ av miljöpenna som lämnar det minsta avtrycket på miljön är väldigt svårt att svara på då flera delar som energianvändning och vattenanvändning under tillverkningsprocessen, materialets påverkan med mera behöver tas i åtanke. Därför kommer vi inte att ge oss i kast i frågan om vilken penna som är mest miljövänlig. Vi kommer helt enkelt nöja oss med pennor som ger ett mindre miljöavtryck än traditionella pennor. 

Ibland delas miljöpennor upp i de som tillverkas av förnyelsebar råvara exempelvis socker eller majs och de som benämns som ekologiska och är tillverkade av pappersmassa, bambu eller trä. Sen finns det även pennor som är gjorda av återvunnen plast eller PET-flaskor. 

Vi kan se att efterfrågan på miljöpennor har ökat senare år och det märks även genom att utvecklingen går framåt och det kommer fler och fler miljövänligare pennor ut på marknaden. 

 

Är blyertspenna en miljöpenna?

Traditionella blyertspennor tillverkas av cederträ. Den stora efterfrågan som kom när denna upptäcktes har gjort att cederskogarna har avverkats så mycket att återväxten hotas. Detta har lett till att tillverkarna nu även har återplanterings projekt där de återställer cederskogarna för att de inte ska dö ut.