En blyertspenna har fördelen att man kan skriva fel och rätta till det. Du suddar lätt ut vad du skrivit eller ritat för att göra om det igen. Blyertspennan gillas framförallt av konstnärer eller de som gillar att skissa. Man kan variera hårdheten i spetsen och det finns även i många olika färger.
Idag finns det både den traditionella blyertspennan i trä som man kan vässa om och om igen tills pennan tar slut men även stiftpennor som man kan fylla på med nya stift när de tar slut.
Den första blyertspennan kom redan på 1560-talet. Man upptäckte då en svart grafit i Cumberlandbergen i England. På den tiden trodde de att detta var någon sorts bly och därav kommer namnet. Det svenska ordet blyerts kommer från det tyska ordet bleierz för blymalm.
Innan upptäckten av grafit använde man bly eller silverstift som skrivredskap. När man sedan upptäckt grafiten kunde man tillverka stavar av detta för att skriva med. Detta var mycket lättare att hantera än den kladdiga och besvärliga fjäderpennan som tidigare användes.
Det visade sig dock att fyndet i England inte räckte för att täcka behovet av grafitpennan och därför började man i Tyskland och Frankrike att tillverka egen grafit på svavel och lera. Denna penna var av sämre kvalitet men billigare att tillverka och den blev en succé. Än idag tillverkas pennor i Tyskland, kända märken är Faber-Castell, Staedtler, Lyra och Stabilo.
Själva blyertspennan var det den franske uppfinnaren Nicholas Jacques Conté som uppfann. Han kom även på att variera stiftets hårdhet genom att ändra mängden lera i stiftet.